Tulevaisuuden viestintäympäristö

Netti on ollut jo pitkään se paikka, missä kaikki viettävät aikaa. Netistä löytää käden käänteessä todella paljon tietoa ja viihdettä. Sitä on alettu myös käyttämään kouluissa. Internet on siis tulevaisuuden viestintäympäristö, joten nyt ollaan varmasti matkalla osittain myös matkalla kohti virtuaalitodellisuutta. Netin on ennustettu täyttyvän videoliikenteestä. Vuoteen 2020 mennessä jopa 90 prosenttia netin liikenteestä tulisi videoista. Tähän ollaankin nyt varautumassa monella tavalla. Yksi tärkeä seikka on se, että käyttäjän tulisi saada mahdollisimman aito katselukokemus. Tänä päivänä käytetään 3D:tä ja 4D:tä, mutta muutamien vuosien päästä ne eivät enää riitä. Videoilta ja netiltä ylipäätään vaaditaan silloin paljon enemmän.

Videosisältö valtaa netin

Monet tutkijat ovat jo havainneet, että tulevaisuus on netissä ja erityisesti videosisällössä. Tällä hetkellä ollaan mTulevaisuuden viestintäympäristö tulee olemaan netissäenossa kohti virtuaalitodellisuuden aikaa, jossa netissä toimimisesta tehdään entistäkin todentuntuisempaa. Videoita tullaan käyttämään ihmisten välisen kommunikoinnin lisäksi myös ihmisen ja koneen tai kahden koneen väliseen kommunikointiin. Tällä voidaan korvata joitakin työprosesseja, jotka ihmiset hoitavat tällä hetkellä. Nykyiset videopakkausmenetelmät eivät tule enää riittämään, vaan on siirryttävä tehokkaampiin menetelmiin. Tehokkaammat menetelmät pystyvät huomioimaan entistäkin paremmin pakattavien videoiden sisällön. Ultra Video Group -nimisen tutkimusryhmän tavoitteena on saada luotua tehokkaampi videopakkausmenetelmä niin laitteisto- kuin algoritmitasolla. Sellaista on kehitetty jo useiden vuosien ajan. Ryhmä onkin lähempänä lopullista läpimurtoa kuin koskaan aikaisemmin.

Tehokkaammat videopakkausmenetelmät vaativat vielä hiomista

Videopakkausmenetelmien kanssa ollaan vielä siinä vaiheessa, etteivät ne pysty vastaamaan tulevaisuuden odotuksiin. Vielä on siis paljon työtä tehtävänä. Tällä hetkellä Ultra Video Group työskentelee High Efficiency Video Coding -videopakkausstandardin suorituskykyanalysoinnin parissa. He myös kehittävät omaa Kvazaar-kooderiaan High Efficiency Video Coding -videopakkausta varten. Kvazaar on tämän hetken johtava akateeminen avoin lähdekoodi HEVC-kooderi koko maailmassa. Kvazaarin parissa on työskennelty jo yli viiden vuoden ajan. Sen ympärille voi kehitellä erilaisia sovelluksia, kuten videovalvontaa, videokonferensseja, virtuaalista mainontaa, tv-tuotantoa ja tilausvideopalveluita. Kvazaar-kooderi on kehitetty intensiivisesti monissa Euroopan maissa. Sen kehittelyyn osallistuu myös ihmisiä Suomesta. Kvazaar-kooderi voisi ollakin vastaus tulevaisuuden odotuksiin, kun videopakkauksilta vaaditaan aina vain enemmän.

 

Leave a Reply