Kuinka opettaa lapselle, mikä on turvallista?

 

Aikuisen tehtävä on suojella lasta, opettaa elämästä ja asettaa rajat. Nämä kaikki tehtävät ovat todella suuria ja vastuullisia. Ei siis ihmekään, kun sanotaan, että lasten saaminen kasvattaa jokaista.

Perheen pienimmiltä voi myös oppia monia asioita ja asennetta, mutta vanhempi on aikuinen. Se tulee muistaa joka tilanteessa. Aikuinen opastaa lasta eri elämänvaiheissa. Vauvavaiheessa tärkeintä on huolenpito ja ravitseminen, mutta taaperoksi ja lapseksi kasvettaessa tulee kuvioihin paljon muitakin asioita, joita pitää ottaa huomioon.

Liikkuva taapero saa vanhemmat varpailleen

Monille vanhemmille voi olla shokki, kun pieni vauva alkaakin yhtäkkiä liikkua. Silloin vanhemmat alkavat pelätä vauvan turvallisuuden puolesta. Itsensä satuttaminen ja korkealta tippuminen ovat pahimpia pelkoja, jotka valitettavan usein käyvät toteen.

Vanhemman tulisi kuitenkin muistaa monen lääkärinkin toteamat sanat, että vauva on todella sinnikäs, ja hän pienestä säikähdä. Jokainen meistä on aikanaan kaatunut ja noussut ylös niin monta kertaa, että nyt käveleminen onnistuu kuin tuosta vain. Lapsen liikkumiseen voi kuitenkin varautua, ja samalla varautuu minimoimaan kaikki mahdolliset vahingot.

Miten kodista voi tehdä turvallisen?

Kun perheen uusi tulokas tulee, kuuluu turvallisuuteen varautua. Jo konttaava vauva tutkii kaikkea, joten tärkeää on esimerkiksi laittaa turvalukot sähköpistokkeisiin.

Myös pinnasänky kannattaa varustaa reunuksilla, koska muuten vauvan kädet ja jalat saattavat pahimmillaan jäädä pinnojen väliin. Hyvät reunapehmusteet ovat saatavilla täältä: https://lekmer.fi/lastenhuone/tekstiilit/pinnasangyn-reunasuojat.

Yksi merkittävistä turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä on totta kai myös autoilu. Istuinten tulee olla ehjät, hyvin kiinnitetyt ja erittäin laadukkaat. Kaikissa lastentarvikkeissa kannattaa siis todella panostaa laatuun ja maksaa vaikka vähän enemmän.

Turvallisuuden opettaminen lapsille

Lasten kanssa tulee edetä ikävuosien edellyttämää tahtia. Aivan pienimmät eivät siis ymmärrä monimutkaisia sääntöjä, joten sellaisia ei kannata edes heille asettaa. Tosin lapset ymmärtävät, jos heitä kieltää koskemasta esimerkiksi kynttilään. Monesti lapsille joutuu sanomaan useampaan kertaan, mutta loppujen lopuksi kielto iskostuu päähän. Taaperoikäiset ymmärtävät jo, että korkealta ei voi hypätä, vaan sieltä tulee tulla alas varovaisesti.

Turvallisuusasioita voi käydä yhdessä läpi. Lapsille on tärkeää selittää selkeästi, mitä seuraamuksia esimerkiksi pöydältä hyppäämisestä voi olla. On myös tärkeää neuvoa, että ulkona ei saa koskaan kävellä autotiellä ja puistoaktiviteeteissa tulee olla varovainen. Leikin avulla nämäkin asiat jäävät paremmin mieleen. Isommat lapset taas pystyvät sisäistämään säännöt paremmin, joten heille riittää pelkästään turvallisuudesta puhuminen ja kiellettyjen asioiden kertaaminen.

Leave a Reply